Pravidelný prísun potravy považujeme na Slovensku za normálny jav. Jeme niekoľkokrát denne a týždeň čo týždeň máme na jedálničku veľmi podobné jedlá. V
mnohých dotazníkoch ľudia označujú ako najobľúbenejšie jedlá pizzu a len málokto odolá dobrej čokoláde. Vedci z University of Michigan zverejnili v US National Library of Medicine štúdiu o návykovosti jedla.
Skúmali faktory, ktoré robia jedlo návykovým. Prvé miesta rebríčka najnávykovejších jedál obsadili spracované potraviny a na úplnom vrchole
najnávykovejších jedál je pizza. Deväť z desiatich najnávykovejších jedál obsahuje množstvo tukov a rafinovaných sacharidov
V štúdii pozorovali návykovosť jedla na zvieratách a zistili napríklad, že potkany si rýchlo získali závyslosť na koláčikoch Oreo. Potkany hľadali
spracované potraviny aj napriek tomu, že po nájdení dostali elektrický šok do nohy, čo je znak závislosti. U zvierat bolo pozorované, že najnávykovejšie
potraviny obsahovali veľa jednoduchých sacharidov a tuku. Keď boli cukry z potravy potkanov odstránené, boli pozorované abstinenčné príznaky ako úzkosť a
cerenie zubov
Závislosť na jedle je pozorovaná aj u ľudí a isto nám dáte za pravdu, že mnohé potraviny v zozname nižšie sa ťažko odmietajú. Je zaujímavé, že mnohé
návykové zložky nie sú návykové v prírodnom tvare, ale až po spracovaní. Napríklad hrozno je spracované na víno alebo mak na ópium. Podobne to funguje aj
pri cukroch a tukoch. Niektoré potraviny prirodzene obsahujú tuky či cukry, medzi inými orechy či ovocie.
- Pizza
- Čokoláda
- Chipsy
- Koláčiky
- Zmrzlina
- Hranolky
- Cheeseburger
- Sladená voda
- Zákusok
- Syry
- Slanina
- Vyprážané kuracie mäso
- Biele pečivo
- Maslový popcorn
- Cereálne raňajky
- Želé cukríky
- Stejk
- Muffin
- Orechy
- Vajcia
- Kuracie prsia
- Praclíky
- Krekry
- Voda
- Granulované sladkosti
- Jahody
- Kukurica (bez masla alebo soli)
- Losos
- Banán
- Brokolica
- Hnedá ryža (bez omáčky)
- Jablko
- Fazuľa (bez omáčky)
- Mrkva
- Uhorka
Foto: Scott Bauer
0 komentárov:
Zverejnenie komentára