Potrava nám v žalúdku zostáva po určitý čas a záleží na druhu potravy, kedy sa zo žalúdka posunie ďalej do tráviaceho traktu. Tekutiny sa trávia najrýchlejšie a naopak trávenie mäsa trvá najdlhšie. Tráviaci systém je u každého človeka iný a tiež časy trávenia sa môžu líšiť od človeka k človeku. Trávenie ovplyvňujú rôzne faktory. Napríklad ak prijímame v strave veľa vlákniny, trávenie bude rýchlejšie. Trávenie môžu spomaľovať určité lieky, fajčenie alebo aj káva. Prinášame prehľad približných časov, koľko zostáva potrava žalúdku:

VODA a DŽÚSY

Voda - Ak máme prázdny žalúdok a napijeme sa čistej vody, tá sa dostáva do tenkého čreva takmer okamžite
Džúsy (ovocné, zeleninové) - 15 až 20 minút

OVOCIE

červený melón - 20 minút
žltý melón - 30 minút
pomaranč, grapefruit, hrozno - 30 minút
jablká, hrušky, broskyne, čerešne - 40 minút


ZELENINA

rajčiny, hlávkový šalát, uhorky, zeler, červené alebo zelené papriky - 30-40 minút
dusená alebo varená zelenina - 40 minút
listová zelenina - špenát, kel, kapusta - 40 minút
cuketa, brokolica, karfiol, fazuľové struky, žltá squash, kukurica - 40 minút
koreňová zelenina - mrkva, repa, paštrnák, kvaka - 50 minút
topinambury, tekvice, kukurica, zemiaky, sladké zemiaky, yam, gaštany - 60 minút

ORECHY, RYŽA, SEMENÁ a ZRNÁ

hnedá ryža, proso, pohánka, kukuričná múka, ovos - 90 minút
šošovka, cícer, hrach, fazuľa - 90 minút
sójové bôby - 120 minút

Semená - slnečnica, tekvica, sezam - 2 hodiny.
Orechy - mandle, oriešky, arašidy, kešu, vlašské orechy, pekanové orechy - 2 a pol až 3 hodiny

MLIEKO a SYRY


odstredené mlieko, ricotta - 90 minút
plnotučné mlieko, tvaroh - 120 minút
tvrdý syr - 4 až 5 hodín

ŽIVOČÍŠNE BIELKOVINY

vaječný žĺtok - 30 minútcelé vajcia - 45 minút
treska, morské plody - 30 minút
losos, pstruh losos, sleď, (tučné ryby) - 45 až 60 minút
kuracie mäso (bez kože)- 1 a pol až 2 hodiny
morčacie mäso (bez kože)- 2 až 2 1/4 hodiny
hovädzie, jahňacie mäso - 3 až 4 hodiny
bravčové mäso - až 5 hodín

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 
TOPlist TOPlist